Avastin, Lucentis en Eylea

Avastin is een medicijn dat wordt gebruikt bij de natte variant van maculadegeneratie. Het is een zogenaamd anti-VEGF medicijn. VEGF staat voor Vascular Endothelial Growth Factor en is een ‘stofje’ dat wordt afgegeven in het netvlies wat zorgt voor de vorming van nieuwe bloedvaten. Nieuwe bloedvaten in het netvlies klinkt positief, het netvlies zou namelijk geen signaal sturen als het nadelig is voor het netvlies toch?

Toediening in het oog (intravitreaal).

Toediening van het medicijn in het oog (intravitreaal).

 

Daar zit juist de paradox, zodra het netvlies VEGF gaat aanmaken komt het zicht in het gedrang. De nieuw gevormde bloedvaten voeden dan wel het netvlies, maar ze richten eigenlijk meer schade aan dan dat ze goed doen. Nieuwe bloedvaten zijn namelijk van erg slechte kwaliteit, en lekken zodoende bloed. Dit bloed komt op plekken in het netvlies waar je dit niet zou willen hebben. Met name in het macula-gebied: het gedeelte van het netvlies waarmee we het scherpst zien. Zodra deze bloedvaten groeien ter hoogte van de macula noemen we dit de natte vorm van maculadegeneratie. Deze zorgt voor een snelle daling in gezichtsscherpte en voor vervormingen in het beeld (metamorfopsie).

 

Metamorfopsie: vervormingen in het beeld.

Metamorfopsie: vervormingen in het beeld.

Deze bloedvaten zijn terug te dringen met Avastin (bevacizumab), Lucentis (ranibizumab) en Eylea (afblibercept). Dit zijn alle drie anti-VEGF medicijnen. Avastin is de meest gebruikte in Nederland, en de goedkoopste variant. Dit medicijn werd oorspronkelijk toegepast tegen darmkanker, maar daar is dus recent de oogheelkundige toepassing bij gekomen. Zo wordt het niet alleen bij natte maculadegeneratie gebruikt, maar ook bij maculaoedeem ten gevolge van diabetische retinopathie. Het medicijn is hier echter nooit op getest door de fabrikant (Genetech). Dit komt omdat dit bedrijf ook Lucentis op de markt heeft, een duurder alternatief voor Avastin. Lucentis is voor Genetech een veel interessanter medicijn, waar zij meer geld mee kunnen verdienen. Avastin is wel vele malen door andere instanties onderzocht en bewezen effectief tegen natte maculadegeneratie. Vaak wordt er gekozen voor één injectie elke vier weken, in series van drie injecties. Deze injecties worden onder lokale verdoving toegediend, en komen direct in het oog in het glasvocht. Het glasvocht wordt ook het corpus vitreum genoemd, zodoende wordt de injectie een intravitreale injectie genoemd. Na de serie van drie injecties wordt door middel van een OCT gekeken of, en hoe de Avastin zijn werk heeft gedaan. Indien nodig wordt de behandeling voortgezet, gestaakt, of wordt er overgestapt op een alternatief medicijn. Dit alles om ons kostbare zicht zo veel mogelijk te sparen.

Geplaatst in Glasvocht, Netvlies, Oogarts, Zicht en getagd met , , , , , .

2 reacties

 1. Pingback: EyeAdvice: de andere kant van maculadegeneratie

 2. Goedemiddag.
  Ik zou graag van u willen weten of metamorfopsie, ontstaan na een recente vitrectomie noodzakelijk door een “macula-off”, deels te verbeteren is met behulp van een corrigerende brillen- of contactlens.
  Ik ben 69 jaar oud, woon in Italie en zou, als Nederlander, graag uw mening horen.

  Bij voorbaat vriendelijk dank.
  James Jacobs
  Italie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *