Brandende, jeukende of tranende ogen?

Het is een veel gehoorde klacht, brandende/jeukende/tranende ogen.

Hoe gek het ook lijkt, dit wordt veroorzaakt door droge ogen. Ja, dit geldt ook voor tranende ogen.
Het oog is droog, en dus geïrriteerd, een maakt vervolgens reflextranen aan. Dit zijn, net als tranen bij het huilen, erg waterige tranen. Deze blijven dus niet goed op het oog staan, en stromen dan over de wangen. Deze klachten kunnen toenemen naarmate de luchtvochtigheid daalt, en bij het naar binnen/naar buiten gaan.

Hier kunnen 2 oorzaken aan ten grondslag liggen. Namelijk een verminderde traanproductie (kwantiteit), of een verminderde traankwaliteit. Een optometrist of een oogarts kan samen met u bepalen welke van de 2 oorzaken bij u zorgt voor de klachten.

Bij een verminderde traanproductie helpen oogdruppels danwel gels in de regel wel. Hierbij is belangrijk dat ze worden gebruikt voordat de klachten aanwezig zijn, misschien tot wel 7 keer per dag. Let er op dat de druppels, bij gebruik van 4 of meer keer per dag, conserveermiddelvrij zijn. Uw oogarts kan deze voorschrijven. Echter, er zijn ook “over the counter” alternatieven te verkrijgen bij de betere opticien. Deze druppels zijn niet slechter dan die van de oogarts: ze worden alleen niet vergoedt door de zorgverzekeraar. Desalniettemin kunnen deze druppels in de praktijk beter blijken. Werken de druppels niet, dan is het mogelijk dat de oogarts een (punctum)plug plaatst in de traanbuisjes: de afvoerbuis van het traanvocht in de oogleden. Echter, de oogarts zal in eerste instantie andere druppels voorschrijven. Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft een site opgericht met een duidelijke stap voor stap handleiding voor het druppelen van de ogen: http://www.oogdruppelen.nl/

Monodoses
Conserveermiddelvrije monodoses van verschillende oogdruppels bij droge ogen.

Bij een verminderde traankwaliteit helpt het reinigen van de oogleden. Doe dit dagelijks door middel van warme compressen gedurende 5 minuten per oog. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een washandje, en een kommetje met warm water om het washandje op temperatuur te houden. Hierdoor wordt het vet in de kliertjes van de oogleden vloeibaarder, en kan een eventuele verstopping worden verholpen door met een wattenstaafje druk uit te oefenen. Doe dit voor het bovenste ooglid van boven naar beneden, en voor het onderste ooglid van onder naar boven. Zo oefen je de kracht uit richting de opening van de kliertjes. Was hierna de oogleden goed met bijvoorbeeld babyshampoo, maar zorg dat dit niet in de ogen komt. Bij deze methoden is het mogelijk dat de klachten in eerste instantie toenemen, maar moeten deze na ± een week juist afnemen.

Let op: bij twijfel, consulteer altijd uw oogarts!

Geplaatst in Droge ogen en getagd met , , , , , , .

Eén reactie

  1. Pingback: Vermoeide ogen tijdens of na het lezen | EyeAdvice: voor alle vragen rondom ogen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *