De toegevoegde waarde van optometristen in de optiek

Als optometrist kan je in verschillende settings werken. Denk hierbij aan het ziekenhuis, een behandelkliniek (zoals Bergman Clinics) of bij een opticien. Elk van deze settings biedt zijn eigen uitdagingen, en eist een andere manier van denken. Er verschuift in de oogheelkunde het een en ander van de tweedelijns zorg (ziekenhuis) naar de eerstelijns zorg (opticien).

slider3-20120822-123513

Zo worden er in samenwerking met bijvoorbeeld Ksyos mensen met Diabetes Mellitus gescreened op oogheelkundige afwijkingen bij de opticien. Voorheen kwam iedereen altijd bij de oogarts, terwijl dit vaak onnodig bleek te zijn. Door deze last van de oogarts weg te nemen heeft de oogarts meer tijd voor de serieuzere gevallen, terwijl de kwaliteit van de zorg gewaarborgd blijft. Hiervoor is het nodig dat de persoon die het onderzoek doet in de eerstelijns zorg voldoende deskundig is. Zo mag het niet voorkomen dat iemand waarbij afwijkingen te zien zijn aan het oog niet wordt doorgestuurd naar de oogarts.

Laatst had ik een oogmeting bij een meneer van ± 50 jaar oud. Deze meneer klaagde over een verminderd beeld met het linker oog, sinds 3 weken. Tijdens de meting kwam boven water dat het zicht an sich wel goed was, maar dat er iets anders aan de hand moest zijn. Ik besloot een OCT te maken. Op de OCT was een macula pucker (wat is een macula pucker?) te zien. Deze variant leek te trekken aan de gele vlek. Gezien de hoge sterkte van deze meneer was er een verhoogde kans op het krijgen van een netvliesloslating. Dit in combinatie met een pucker welke aan de gele vlek lijkt te trekken was voor mij reden genoeg om deze meneer direct door te sturen. Het was zaterdag, dus meneer moest direct naar de huisartsenpost waarna een oogarts is opgeroepen om het onderzoek over te nemen.

Nou had deze meneer al 3 weken deze klachten. Is het dan nodig om direct die dag nog een oogarts te consulteren? Misschien niet. Hoogstwaarschijnlijk zou er niks gebeuren als de oogarts niet direct geraadpleegd werd. Maar dit was een risico dat ik niet wilde nemen. Na een gesprek met een (andere) oogarts werd mij verteld dat ik inderdaad juist gehandeld heb. Als de winkel waar ik werk geen optometrist in dienst had gehad, en ook geen OCT of funduscamera had staan, was deze meneer waarschijnlijk naar huis gestuurd met de mededeling dat er niks aan de hand was. Met alle mogelijke gevolgen van dien..

Ik heb meneer naderhand nog niet gesproken. Meneer gaf aan dat hij zeker zou komen vertellen wat er verder gebeurt bij de oogarts.

Geplaatst in Anekdote, Netvlies, Oogarts, Zicht en getagd met , , , , , .

3 reacties

    • Nee, dat klopt inderdaad. De pucker is niks meer dan een soort littekenweefsel. De kans op een ablatio kwam vooral door zijn hoge sterkte. Het feit dat er tractie is aan de macula (vitreomaculaire tractie) betekent dat het glasvocht nog aan het “los gaan” is. Hierbij is het van belang dat het netvlies gecontroleerd wordt op bijvoorbeeld scheuren.
      Ik heb van de oogarts geen terugkoppeling mogen ontvangen helaas.

    • Nee, dat klopt inderdaad. De pucker is niks meer dan een soort littekenweefsel. De kans op een ablatio kwam vooral door zijn hoge sterkte. Het feit dat er tractie is aan de macula (vitreomaculaire tractie) betekent dat het glasvocht nog aan het “los gaan” is. Hierbij is het van belang dat het netvlies gecontroleerd wordt op bijvoorbeeld scheuren. Ik heb van de oogarts geen terugkoppeling mogen ontvangen helaas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.