De zin en onzin van brillen

© Andy Wolff brillen

© Andy Wolff brillen

Brillen zie je vandaag de dag bijna overal. Is het niet een gewone bril, dan is het wel een leesbril. Brillen mogen gelukkig ook steeds meer gezien worden, en zijn een echt onderdeel van onze hedendaagse mode geworden. Toch wordt een bril in eerste instantie gedragen om er beter door te gaan zien. Waarvoor helpt een bril nou wel, en waarvoor helpt een bril niet?

Een bril helpt wel als:

  • Er een sterkte-afwijking is aan de ogen.
  • Het lezen door normale verouderingsprocessen niet meer gaat als vroeger.
  • Er sprake is van dubbelzien onder bepaalde omstandigheden.

Een bril kan, vanzelfsprekend, ook alleen deze problemen compenseren. Zo zal een bril vermoedelijk wel degelijk de gezichtsscherpte doen laten toenemen bij iemand met maculadegeneratie. Alleen zal een bril niet helpen tegen de schade die door de maculadegeneratie zelf is veroorzaakt. Dit zelfde geldt ook voor schade die veroorzaakt wordt door glaucoom, of andere aandoeningen aan het oog. Ook het wazig zien na langdurig lezen (waarbij ook tranende ogen gepaard gaan) is niet te verhelpen met een bril. Hier hebben we het weer over droge ogen.

Nu gaan we er natuurlijk niet van uit dat iedereen dit zomaar weet. Hierin komt dan ook weer het belang van een goede opticien, of liever zelfs een optometrist, naar boven. Deze kan aan de hand van de klachten en de resultaten van de metingen bepalen waar de klachten vandaan komen. Zo heb ik menig klant verteld dat ze meer hebben aan het dagelijks  reinigen van de oogleden dan aan een nieuwe bril. Terwijl dit laatste wel de insteek van de klant was, heb ik de échte oorzaak van de klacht zichtbaar gemaakt, en ben ik daar op in gaan spelen. Ik had net zo goed een bril kunnen verkopen, maar daar zou deze klant niet gebaat bij zijn. En zo zou ik dan zelf ook niet geholpen willen worden.

Zo is het ook vaker voorgekomen dat een persoon met een vergevorderd stadium van glaucoom een nieuwe bril wil aanschaffen. Natuurlijk mag dit, maar het is belangrijk om niet te hoge verwachtingen te hebben. De bril zal je namelijk niet meer laten zien zoals voorheen. De bril zal echter wel het meest optimale zicht bieden, met ‘respect’ voor de achterliggende aandoening.

Nu is het op dit moment wel zo dat veel oogmetingen gratis zijn. Dit is onder andere om de drempel te verlagen om de ogen te laten controleren. Echter, een optiekwinkel is een zaak waarin geld wordt verdiend met het verkopen van brillen en lenzen. Er is dus steeds meer een verschuiving gaande richting betaalde oogmetingen. Puur commercieel is het verkopen van een bril veel aantrekkelijker dan het advies dat de oogleden beter gereinigd moeten worden. Maar het laatste onderscheidt een vakman van een verkoper. Ga er dus van uit dat een betaalde oogmeting zeker geen geldklopperij is.

Geplaatst in Brillen, Contactlenzen, Droge ogen, Zicht en getagd met , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *