Drukkend gevoel boven de ogen

Druk boven de ogen is een veel gehoorde klacht. Bij goed doorvragen blijkt dat er meestal sprake is van droge ogen (ook tranende ogen vallen hier onder). Deze droge ogen veroorzaken vervolgens de druk boven de ogen. Al moet een goede bril ook niet onderschat word.

deze relatie lijkt echter niet bij elke huisarts bekend. Het is al een aantal keer voorgekomen dat een huisarts en patiënt heeft doorgestuurd naar een opticien voor het meten van de oogdruk. Omdat iemand hier speciaal voor komt doe ik dit dan ook, al vertel ik er direct bij dat er geen enkele relatie is tussen de oogdruk en een drukkend gevoel boven de ogen. De oogdruk blijkt ook altijd binnen de geldende norm te vallen. Indien deze meting bij een optometrist verricht is, zal deze in veel gevallen direct een bril voor kunnen schrijven, of de droge ogen kunnen behandelen.

Een hoge oogdruk, daar voel je helemaal niks van. Echt niet. Tenzij er sprake is van een acute hoge oogdruk waarbij de druk in korte tijd stijgt tot bijvoorbeeld >40 mmHg (millimeter kwik). Een normale oogdruk is in de regel <21 mmHg. Al kan dit per persoon verschillen.

Conclusie: een patiënt kan in eerste instantie met een verkeerde motivatie op pad gestuurd worden, maar komt uiteindelijk wel op de plek waar hij/zij moet zijn: de opticien. Hier gaat de voorkeur natuurlijk uit naar een optometrist, gezien de medische achtergrond hiervan. Deze zal beter kunnen differentiëren tussen de mogelijke oorzaken voor het drukkende gevoel, en indien nodig alsnog doorverwijzen naar de oogarts.

Geplaatst in Anekdote, Droge ogen, Glaucoom en getagd met , , , , , .

Eén reactie

  1. ik moet 19 december naar de oogarts voor beginnende staar ik heb ook af en toe last van zwarte vlekjes en van die gele sterretjes heeft dat er mee te maken de huisarts zij dat het geen kwaad kon dus vandaar deze vraag aan jullie

    groetjes
    dineke van zijp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.