Een verkeerde bril is slecht voor je ogen

©Kosby & Son

©Kosby & Son

Een verkeerde bril, dan bedoelen we bijvoorbeeld een verkeerde sterkte of een scheefstaande bril, is slecht voor je ogen. Althans, dat wordt vaak gezegd. Gelukkig is dit niet waar. Een verkeerde bril doet helemaal niks met je ogen. Ja, je kan er hoofdpijn van krijgen, en het kan naar kijken, dat klopt. Maar het zal niet je ogen slechter maken. Dus ook, te lang doorlopen met een oude sterkte in je bril kan geen kwaad. Je hebt er in principe (uitzonderingen daar gelaten bij bijvoorbeeld jonge kinderen) alleen jezelf mee. Wanneer we een leesbril opzetten hebben we feitelijk ook een verkeerde bril op. Kijk maar eens in de verte met je leesbril op: alles is (als het goed is) wazig. Zo niet, dan doe je er verstandig aan om je ogen toch eens op te laten meten bij een gediplomeerd opticien of optometrist, je zal waarschijnlijk een bril voor in de verte kunnen gebruiken.

Lezen is voor het oog iets vrij nieuws, als we naar de biologie/evolutie kijken. Onze ooglens zal rond ons 45e levensjaar steeds stugger worden, waardoor het instelvermogen afneemt, en hiermee evenredig ook de mogelijkheid om scherp te kunnen lezen. Dit compenseren we door leesbrillen of leestoeslagen in multifocale brillen. Feitelijk is zo’n leesbril op de verkeerde sterkte. Het oog is namelijk gebouwd om veraf scherp te zien. Dat het lezen lukt, al dan niet met een leesbril, is mooi meegenomen, maar niet de uitgangspositie voor de bouw oog.

Een kleine kanttekening bij dit verhaal is dat je altijd het advies van de behandelend arts moet opvolgen. Een (langdurige) verkeerde brilsterkte kan bij kleine kinderen bijvoorbeeld een lui oog tot gevolg hebben. Bij twijfel: consulteer altijd uw oogarts.

 

Geplaatst in Brillen, Fabels, Zicht en getagd met , , , , , .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.