Hoe werkt een staaroperatie?

Gedramatiseerde tekening met staar in het (voor de patiënt) rechter oog.

Staar in het (voor de patiënt) rechter oog, gedramatiseerd.

Een staaroperatie is de meest uitgevoerde operatie in Nederland. Het is een operatie die meestal onder lokale verdoving wordt uitgevoerd. Beknopt houdt het in dat de troebele ooglens (staar) uit het oog wordt gehaald, en deze wordt vervangen door een nieuwe lens (IOL: intra-oculaire lens). Deze zorgt ervoor dat de gezichtsscherpte weer toeneemt, mits er geen complicaties zijn. Hieronder zal de procedure worden uitgelegd aan de hand van een video welke is genomen tijdens een staaroperatie uitgevoerd door Dr. Fogla. De stappen worden met een tijdsaanduiding weergegeven zodat u precies kunt zien wat er gebeurt.

00:15: De operateur maakt 2 kleine incisies op de rand van het hoornvlies (cornea) en de harde oogrok (sclera).
00:50: De operateur maakt een opening in de voorkant van het zakje dat om de ooglens zit.
01:35: De operateur maakt 1 grotere incisie tussen de 2 kleinere incisies in waardoor later de apparatuur toegang tot het oog krijgt.
01:50: Er wordt een voor het oog veilige oplossing in het oog gespoten om het oog op spanning te houden (dit zal gedurende de operatie meermaals  voorkomen), en om de verkleving tussen de ooglens en het lenszakje te verminderen.
02:10: De losse restanten van het lenszakje worden opgezogen, en het apparaat trilt op de ooglens als een soort boetseerder.
02:50: De ooglens wordt een kwartslag gedraaid, zodat in de andere richting hetzelfde gedaan kan worden.
03:30: De ooglens bestaat nu uit 4 losse stukjes welke makkelijker kunnen worden opgezogen.
05:40: De complete ooglens is nu verwijderd uit het oog. De nieuwe lens kan geplaatst worden.
06:00: De nieuwe lens (IOL) wordt ingebracht in het oog, deze wordt geplaatst in het lenszakje waar de oorspronkelijke ooglens in zat. De haakjes (duidelijk zichtbaar op 06:12) houden de lens op zijn plaats in het lenszakje.
07:00: De operatie is geslaagd, de patiënt heeft een nieuwe heldere lens en zal na een korte herstelperiode weer scherp kunnen zien!

In principe wordt in Nederland 1 oog gedaan, waarna een herstelperiode van om en nabij 4 weken volgt. Daarna wordt, indien nodig, het andere oog ook geopereerd. Voor de operatie gaat onder andere een gesprek met de arts vooraf waarin de verdoving wordt besproken, de stappen van de operatie worden doorgenomen en de risico’s worden besproken. Ook wordt er een lensmeting gedaan (biometrie) zodat de juiste sterkte van de implantlens kan worden bepaald.

Elke arts hanteert een eigen manier van werken, mogelijk met andere apparatuur en andere verdovingsmethoden dan bij deze patiënt. Dit kan resulteren in een langere duur van de operatie (er is ook geknipt in de video), en kan de gevolgen voor datgene wat u waarneemt beïnvloeden.

Geplaatst in Oogarts, Zicht en getagd met , , , , , , , .

Eén reactie

  1. Pingback: Zorgverzekeraars bepalen de zorg | EyeAdvice: voor alle vragen rondom ogen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.