Maculadegeneratie

Maculadegeneratie is een aandoening aan het netvlies die veelal oudere patiënten treft, waarbij het vaker voorkomt bij vrouwen dan mannen. Gezien het feit dat men steeds ouder wordt, zien we ook steeds vaker macula degeneratie in de praktijk. Macula degeneratie is het degenereren (achteruitgang) van de macula (gele vlek: het centrum van het netvlies waarmee we het scherpst zien). Dit wordt ook wel eens slijtage aan het netvlies genoemd.

Er zijn grofweg 2 vormen van leeftijdgerelateerde macula degeneratie:

  • Droge maculadegeneratie
  • Natte maculadegeneratie

 

Maculadegeneratie

Droge maculadegeneratie betekent voor een patiënt een vermindering in visus. Dit betekent dat hetgene waar naar gekeken wordt minder scherp waargenomen kan worden. De periferie (de buitenkant van het zicht, zoals bijvoorbeeld de ooghoeken) worden niet aangedaan. Dit betekent dus dat alles wel wordt waargenomen, maar dat wanneer iemand bijvoorbeeld een glas van de tafel wil pakken, er mis gegrepen kan worden. Je gaat dan qua gebruik van de buitenkant van het netvlies naar het centrum toe: je kijkt gericht naar het glas.
Op het moment is er geen behandeling beschikbaar voor de droge variant. Echter, stoppen met roken en een gezonde levensstijl met afwisselend eten blijkt een positief effect te hebben op de voortgang van de maculadegeneratie.

Natte maculadegeneratie is een stadium na droge maculadegeneratie. Het netvlies geeft een signaal af (VEGF) dat er te weinig zuurstof naar de macula komt. Het netvlies reageert op dat signaal door nieuwe bloedvaten aan te leggen. Deze bloedvaten zijn slecht van kwaliteit en lekken veel bloed. Daarna gaat de visus erg snel achteruit en kan een patiënt in meerdere mate vervormingen waarnemen in het zicht zoals hier weergegeven:
Metamorfopsie AMD

Natte maculadegeneratie kan worden behandeld met injecties in het oog. Deze zogenoemde Avastin, Lucentis of Eylea injecties remmen het eerder genoemde (VEGF)signaal af, en voorkomen zo de aanmaak van nieuwe bloedvaten. De natte vorm van maculadegeneratie wordt hiermee behandeld, waardoor deze in het beste geval terug gaat naar de droge variant. Echter, deze injecties worden veelal maandelijks gegeven, en blijken vaak ook op langere termijn benodigd te zijn om het zicht in het oog te behouden.

Een lichtpuntje: een oog met maculadegeneratie zal, door deze aandoening, niet blind worden. Zoals eerder gezegd: het centrale zicht wordt aangedaan, terwijl de buitenkant van het netvlies onaangedaan blijft. Dit geldt alleen mits er geen andere aandoening(en) in het oog aanwezig zijn.

Vermoedt u dat u minder bent gaan zien, ga dan eerst langs bij een optometrist. Deze kan u indien nodig doorsturen naar een oogarts.
Bent u in korte tijd snel minder scherp gaan zien, neem dan direct contact op met uw huisarts.

Geplaatst in Netvlies, Oogarts, Zicht en getagd met , , , , , , , , , .

Eén reactie

  1. Pingback: EyeAdvice: de andere kant van maculadegeneratie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.