Ontstoken oogleden (blepharitis) en verstopte kliertjes (MGD)

Blepharitis
Ontstoken oogleden (blephar = ooglid, itis = ontsteking) is een aandoening die veel voorkomt. Daarnaast is het een aandoening die ook vaak niet opgemerkt wordt door de persoon zelf. Ontstoken oogleden zien er uit als vieze oogleden: er zit vuil tussen de wimpers. Afhankelijk van de ernst van de ontsteking kunnen de oogleden ook dik en rood worden. De ontsteking komt voort uit een overgevoeligheidsreactie op een bacterie die we allemaal bij ons dragen: de stafylokokken. Los van dat het vaak voorkomt, is het ook bijzonder goed te behandelen.

Blepharitis op het bovenste ooglid.

Blepharitis op het bovenste ooglid.

Het belangrijkste is om de oogleden goed schoon te houden. De schilfers zoals op bovenstaande foto moeten verwijderd worden door de oogleden goed te reinigen. Dit kan met lauw water, eventueel met wat babyshampoo. Ook zijn er speciale middeltjes op de markt als Blephasol-lotion en speciale doekjes Supranettes en Blephaclean. Het reinigen van de oogleden moet elke dag herhaald worden (liefst zelfs 2 maal), anders zal de ontsteking terugkeren. Als de ontsteking heftiger is kan de oogarts overwegen om ter ondersteuning een antibiotica-zalf voor te schrijven.

MGD
Er wordt ook wel eens gesproken van een ‘interne blepharitis’. Mijns inziens wordt deze term foutief gebruikt. Er wordt dan namelijk gedoeld op een MGD (Meibomian Gland Dysfunction): een verstopping van de talgkliertjes in de oogleden. Deze is niet op te lossen met bovenstaande methode, want het probleem zit hem niet aan de buitenkant van de oogleden, maar meer in de oogleden zelf.

Verstopte kliertjes van Meibom in het bovenste ooglid.

Verstopte kliertjes van Meibom in het bovenste ooglid.

De talgkliertjes (Meibomian gland in bovenstaande afbeelding) produceren een vettige substantie. Bij elke knipperslag wordt deze substantie over de ogen verspreidt waar deze er voor zorgt dat het traanvocht minder snel verdampt. Verstopping van deze klieren zorgt dus voor droge(re) ogen. Het opheffen van de blokkade kost in dit geval meer tijd dan louter het schoonmaken van de oogleden. Aangeraden wordt om gedurende 5 minuten warme kompressen op de ogen toe te passen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een washandje en een kommetje met warm water. Een washandje zal namelijk snel afkoelen en moet daarom vaak tussendoor opgewarmd worden. Het gevolg is dat het vet in de kliertjes soepeler wordt waardoor dit er makkelijker uit zal stromen. Om dit een handje te helpen moet er na de kompressen met een wattenstaafje het vet uit de kliertjes gedrukt worden. Voor de bovenste oogleden gaat deze beweging van boven naar beneden, voor de onderste oogleden precies andersom. Ook dit dient dagelijks te worden herhaald, anders zal de verstopping weer terugkeren, en daarmee ook de klachten.

Behandeling van beide aandoeningen tegelijkertijd
Wanneer er sprake is van zowel verstopte kliertjes als een ontsteking aan de buitenkant, dan kunnen de warme kompressen er voor zorgen dat de ontsteking aan de buitenkant erger wordt. De ontsteking kan namelijk worden aangejaagd door de warmte. Daarom is het ook verstandig om beide behandelmethoden goed uit te voeren, om toename van de klachten te voorkomen. Dit neemt niet weg dat het de eerste paar dagen alsnog voor toenemende klachten kan zorgen. Dit gezegd hebbende adviseer ik iedereen dan ook om toch door te gaan met de behandeling. Uiteindelijk zult u minder klachten hebben wanneer de behandeling wordt doorgezet.

Geplaatst in Droge ogen en getagd met , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *