Spinnetjes of sliertjes in het zicht

Vrijwel iedereen ziet op een gegeven moment een spinnetje of een sliertje in het zicht: ook wel floaters genoemd. Kenmerkend is dat deze floaters meebewegen naar hetgeen waar je naar kijkt. Zodoende worden het ook wel eens mouches volantes genoemd: vliegende vliegjes. Deze zijn het duidelijkst zichtbaar op een lichte achtergrond, zoals een witte muur of de blauwe lucht. Doorgaans storen deze niet, tenzij ze in het midden van het zicht zitten. Mouches volantes zijn vertroebelingen in het inwendige vocht van het oog: het glasvocht. Deze vertroebelingen veroorzaken een schaduw op het netvlies, en dat is datgene wat wordt waargenomen.

Mouches Volantes

Ze ontstaan soms spontaan, maar ook vaak bij een zogenoemde achterste glasvochtloslating. Normaliter zit het glasvocht vast aan het netvlies op de gele vlek, de blinde vlek, en aan de randen van het netvlies. Naarmate we ouder worden, krimpt het glasvocht iets, waardoor het op een gegeven moment los zal laten van het netvlies (zie “Detached vitreous” hierboven). Dit is volkomen onschuldig, en gebeurt bij praktisch iedereen. Soms gaat het echter gepaard met het waarnemen van lichtflitsen, dit betekent dat er wordt getrokken aan het netvlies. Dit is niet onschuldig. Het trekken aan het netvlies kan schade veroorzaken, denk hierbij aan een scheur in het netvlies, een gat in het netvlies of een netvliesloslating. Dit zijn alle 3 ernstige complicaties die kunnen optreden tijdens het loslaten van het glasvocht. Deze complicaties kunnen echter ook optreden zonder dat er lichtflitsen waargenomen worden. Dit kan bijvoorbeeld doordat de lichtflitsen zich ‘s nachts hebben voorgedaan: aangezien we dan slapen, zien we de lichtflitsen niet, al zijn ze er wel. Zodoende is het raadzaam om altijd de huisarts te consulteren bij het waarnemen van lichtflitsen en/of het het toenemen van het aantal sliertjes in het beeld, of verandering hiervan qua grootte. In vrijwel alle gevallen zal de huisarts u dan de zelfde dag doorverwijzen naar de oogarts. Een mogelijke beschadiging in het netvlies kan zodoende snel worden geconstateerd, en kan er een eventuele behandeling worden ingezet.

De behandeling bestaat in dit geval uit een lasertherapie. Er wordt rondom de beschadiging gelaserd. Hier wordt het netvlies in feite kapot gemaakt, maar wordt de aanhechting sterk verbeterd. De kans dat een beschadiging verdere schade zal aanrichten wordt zo geminimaliseerd. Is er sprake van een loslating van het netvlies, dan ervaart u dit alsof er een gordijn wordt dicht gedaan in het oog. U wordt dan op een andere manier behandeld, afhankelijk van de status van de loslating. Dit zal doorgaans in een academisch ziekenhuis gebeuren.

Let op: bij twijfel, consulteer altijd uw oogarts!

Geplaatst in Glasvocht, Netvlies en getagd met , , , , , , .

Eén reactie

  1. Pingback: EyeAdvice: Video: vitrectomie bij een netvliesloslating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *