Tablet zorgt voor meer brillen bij kinderen

Het Erasmus MC heeft bevestigd wat al langer gedacht wordt: kinderen die weinig buitenspelen hebben vaker een bril nodig. Het Erasmus onderzocht 6000 Rotterdamse kinderen vanaf hun geboorte tot hun zesde levensjaar. Het blijkt dat kinderen die meer dan 2 uur per dag lezen, computerspelletjes spelen of op de iPad bezig zijn een grotere kans hebben om bijziend (myoop) te worden. Gemiddeld zaten de bijziende kinderen uit het onderzoek 45 minuten per dag achter de computer, tegenover 33 minuten bij niet-bijziende kinderen. Daarnaast speelden de bijziende kinderen gemiddeld één uur en 18 minuten buiten, tegenover één uur en 58 minuten bij niet-bijziende kinderen.

©ANP

©ANP

Op dit moment is zo’n 2.5% van de onderzochte kinderen al bijziend. Verwacht wordt echter dat dit oploopt tot 50% tegen de tijd dat de onderzochte kinderen de leeftijd van 20 jaar behalen. Deze verwachting is gebaseerd op buitenlands onderzoek. Daaruit blijkt volgens onderzoeker Roelof Polling dat als een oog eenmaal bijziend raakt, dat deze bijziendheid vaak extra toeneemt zolang het oog nog in de groei is.

Er zijn geen cijfers bekend van vroeger, maar er wordt wel geschat dat het aantal brildragende kinderen is verdubbeld ten opzichte van 40 jaar geleden. Deze schatting is gebaseerd op de ouderen van nu. Deze zijn veel minder vaak bijziend dan bij huidige jongeren. Hieruit kan je afleiden dat bijziendheid 40 jaar geleden veel minder vaak voor kwam. De oorzaak wordt gezocht in het nabijwerk wat veel kinderen tegenwoordig doen: lezen, computeren, maar zeker ook iPads. Vroeger speelden kinderen vaker buiten, waar de ogen gefocussed waren op de verte. De ogen stellen namelijk scherp op een punt wat dichtbij gehouden wordt, maar na een halfuur gaan de ogen ook proberen om de wazige randen scherp te zien. Het gevolg is een waziger beeld.

Een bijziend oog en een bijbehorende "min bril".

Een bijziend oog en een bijbehorende “min bril”.

Het advies is dan ook om kinderen niet langer dan 30 minuten met een tablet te laten spelen. Ook wordt er geadviseerd om de tablet op een afstand groter dan 30cm te laten houden. Hoe dichterbij het object gehouden wordt, hoe meer het oog moet instellen, hoe groter de kans op bijziendheid wordt. Als een oog eenmaal bijziend is is daar niks meer aan te doen. De ogen kunnen gelaserd worden waardoor je geen bril meer nodig hebt, maar de fysieke toestand van het oog verandert daarmee niet. Een bijziend oog heeft bijvoorbeeld een veel grotere kans op een netvliesloslating. Gelaserd of niet, die kans zal  gelijk blijven.

Op het moment wordt er veel onderzoek gedaan naar het voorkomen van bijziendheid. Met name in de Aziatische landen is bijziendheid een ernstig probleem. Er wordt gekeken naar nachtlenzen die de bijziendheid kunnen afremmen. Ook wordt er gekeken naar de effectiviteit van oogdruppels die het vermogen om dichtbij in te stellen te blokkeren. Het zogenoemde ei van Columbus is echter nog niet gevonden, dus vooralsnog moeten we proberen om zo veel mogelijk te minderen met binnenspelen, en buitenspelen te stimuleren.

Geplaatst in Brillen, Netvlies, Oogarts, Zicht en getagd met , , , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *