Test zelf je gezichtsscherpte: hoe scherp kan ik zien?

Als u naar een opticien, optometrist of oogarts gaat zal deze in principe altijd de visus meten. Dit is de term die gebruikt wordt om de gezichtsscherpte uit te drukken. Dit is het kleinst mogelijke detail wat het oog kan waarnemen op een bepaalde afstand. In Nederland drukken wij dit uit in decimalen: bijvoorbeeld 1.0 of 0.8. Dit wordt (foutief) ook wel eens uitgedrukt in percentages. Een visus van 0.8 wordt ook wel eens “80% zicht” genoemd. Feitelijk is dit onjuist, want dan zou iemand met 120% zicht dingen waarnemen die er in werkelijkheid niet zijn. Echter, percentages maken het voor een patiënt wel op een simpele manier begrijpelijk.

Een visus van 1.0 is de gezichtsscherpte die de hele wereld gemiddeld genomen heeft. Zie het net als het IQ waarbij 100 het gemiddelde is, zo geldt dat ook voor de visus. Maar wat nou als je benieuwd bent naar je eigen visus, zonder dat je daarvoor naar de opticien wil? Daar heeft Johnson & Johnson, een contactlensfabrikant, een simpele online test voor gemaakt. Deze is afgeleidt van de test die opticiens, optometristen en oogartsen ook gebruiken, de zo genaamde Snellen kaart.

De test is hier te vinden, en is ook toegevoegd als los bestand op onze server.

  • Print de test uit, en hang deze op 3 meter afstand op ooghoogte.
  • Draag uw eventuele bril of contactlenzen.
  • Dek 1 oog af.
  • Lees alle letters op, en laat een tweede persoon controleren of u fouten maakt of niet. 1 fout per regel is acceptabel.
  • Herhaal dit voor uw andere oog.
  • Deel de getallen die rechts van de letterrij staan door elkaar om uw visus te bepalen (bijvoorbeeld: 20/20 = 1.0).

Haalt u de onderste regel met een of beide ogen niet, dan is het raadzaam om de ogen op te laten meten bij een goede opticien in uw regio. Een gediplomeerde opticien herkent u onderandere aan het Nuvo lidmaatschap. Zoekt u een opticien die nog een stapje verder voor u gaat dan alleen het verkopen van de bril, dan is het raadzaam om een opticien te bezoeken die is aangesloten bij Zienrs.

Geplaatst in Zicht en getagd met , , , , .

Eén reactie

  1. Pingback: Communicatie tussen patiënt en arts | EyeAdvice: voor alle vragen rondom ogen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *