Vanaf welke leeftijd kan je contactlenzen gaan dragen?

Ondanks het grote aanbod van modieuze (kinder)brillen zijn er nog altijd kinderen die niets liever willen dan contactlenzen dragen. Ze geven dan vaak als reden op dat een bril stom is, of onhandig in combinatie met sporten. En wie zijn wij dan om dat geen goede reden te vinden om contactlenzen te gaan dragen? Een bril is immers zeer bepalend in het gezicht. En menigeen zal er een soort jeugdtrauma aan overgehouden hebben. Dat neemt niet weg dat er tegenwoordig ook voor kinderen veel leukere brillen zijn, maar als een kind lenzen wil, dan wil een kind lenzen. Maar vanaf welke leeftijd kan dat nou?

Hierover zullen veel contactlensspecialisten van mening verschillen. Sommige zullen zeggen dat het oog eerst uitgegroeid moet zijn (wat overigens een fabeltje is, met contactlenzen is de sterkte veel sneller aan te passen dan bij een bril). Een andere grens die regelmatig voorbij komt is 12 jaar. Persoonlijk ben ik van mening dat het niet zo zwart-wit te bekijken is. Of een kind klaar is voor contactlenzen is per kind verschillend. Een belangrijk punt bij het dragen van contactlenzen is hygiëne. Het is aan de ouders om in te schatten of een kind hygiënisch genoeg is om met contactlenzen om te gaan. Dat wil zeggen: hebben zij er vertrouwen in dat het kind netjes de handen wast, de lenzenvloeistof dagelijks ververst etc. Onhygiënisch gebruik van contactlenzen kan namelijk infecties tot gevolg hebben, en dat wil je nooit. Zeker niet bij een kind.

Contactlens

Daarnaast moet het kind ook een beetje handig zijn. Die contactlens moet namelijk ook op het oog gezet kunnen worden, en er weer af gehaald worden. Het zal niet de eerste (en ook niet de laatste) keer zijn dat een contactlensaanmeting strandt tijdens de instructie van de contactlenzen. Hiervoor geldt: als je het niet uitprobeert weet je het niet. In de winkel waar ik werk wordt voor een instructie een uur de tijd gereserveerd. Voor de een is dit veel te ruim, voor de ander heb je het uur ook echt nodig. Voorop staat dat meisjes in het voordeel zijn, deze hebben over het algemeen een fijnere motoriek en zijn vaak meer gewend om dichtbij de ogen te werken indien ze make-up dragen.

Even terug naar de vraag “Vanaf welke leeftijd kan je contactlenzen gaan dragen?”. Het is zo dat zelfs baby’s contactlenzen kunnen dragen, zij het niet zelfstandig. Maar het gebeurt in enkele gevallen wel. Al zal niet elke contactlensspecialist of optometrist hier mee om kunnen gaan, en zal dit altijd in nauw contact met een oogarts moeten gebeuren.
Concluderend: je bent nooit te jong om contactlenzen te dragen! Informeer bij een optiekwinkel waar je je prettig bij voelt naar de mogelijkheden in die betreffende winkel.

Geplaatst in Contactlenzen, Zicht en getagd met , , , , .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.