Waarom contactlenscontroles zo belangrijk zijn

In de Westerse wereld zijn er veel mensen die contactlenzen dragen. De een vindt het vooral makkelijk, een contactlens wordt niet nat in de regen, de ander doet het vooral vanwege cosmetische motieven. Nu zijn contactlenzen in Nederland al lang verkrijgbaar. Je komt regelmatig mensen tegen die al 20 jaar contactlenzen dragen. Het zal niemand verbazen dat de techniek qua contactlenzen er 20 jaar geleden compleet anders bijstond dan nu. Zodoende kom je in Nederland regelmatig ogen tegen waar je aan kunt zien dat er lang (verkeerde) lenzen op hebben gezeten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan neovascularisatie (groei van nieuwe bloedvaten) van de cornea (hoornvlies). Er zijn echter nog veel meer gevolgen die contactlenzen kunnen hebben op de ogen.

De nieuwe bloedvaten in het hoornvlies zijn duidelijk zichtbaar bij de witte pijlen.  © http://myfunnyvalentineblog.com

De nieuwe bloedvaten in het hoornvlies zijn duidelijk zichtbaar bij de witte pijlen.
© http://myfunnyvalentineblog.com

Ik heb er bewust voor gekozen om het woord “verkeerde” tussen haakjes te zetten. Vroeger wisten we namelijk niet beter, en waren dat de beste contactlenzen die destijds beschikbaar waren. Tegenwoordig zijn contactlenzen beter geworden voor het oog (de zuurstofdoorlaatbaarheid is drastisch toegenomen). Dit kan soms ten koste gaan van het comfort. Zeker bij mensen die al jaren dezelfde lenzen dragen kan een “gezondere lens” problemen geven in het comfort. Zodoende houden we dan in de gaten hoe de ogen er voor staan, en monitoren we meerdere aspecten van het oog. Maar dit kan natuurlijk alleen gebeuren indien er met enige regelmaat (minstens 1x per jaar, liefst 2x) controles worden uitgevoerd. Ook als er geen klachten zijn!

Jellybumps: ophopingen van vetten of eiwitten op het lensmateriaal.

Jellybumps: ophopingen van vetten of eiwitten op het lensmateriaal.

Giant papillary conjunctivitis: irritatie van de binnenkant van de oogleden door allergie of wrijving.

Giant papillary conjunctivitis: irritatie van de binnenkant van de oogleden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is te makkelijk om te denken dat bij nieuwere generaties lenzen geen controles meer nodig zijn. Ook deze lenzen kunnen veranderingen aan het oog of de oogleden veroorzaken. Uiteindelijk zal dit ervoor zorgen dat er contactlensintolerantie optreedt. In normaal Nederlands: mensen kunnen na verloop van tijd geen lenzen meer verdragen. Dat is voor de winkel ongunstig, het zorgt voor slechte reclame en het aantal verkochte lenzen daalt. Maar het is zeker slecht voor de contactlensdrager! De drager is namelijk niet voor niets begonnen met de contactlenzen, en het doel is dan ook meestal om dit zo lang mogelijk vol te kunnen houden. Hiermee wil ik aangeven dat zowel de verkoper als de drager van de contactlenzen baat hebben bij het regelmatig controleren van de contactlenzen. Bij veel winkels zal dit dan ook gratis gebeuren, of wordt een controle standaard berekend bij de afname van contactlenzen en is het aan de drager om er gebruik van te maken.

Voor de mensen die hun contactlenzen via internet bestellen heb ik een aanvullend artikel geschreven over contactlenzen die verkocht worden bij de drogist. De essentie is namelijk het zelfde voor internetklanten: je bent meestal geen vaste klant bij een optiekwinkel, en de drempel om de lenzen te laten controleren is hoger. Lees dan ook zeker dit artikel, en laat de lenzen controleren! Het kost je ± 20 euro per keer, maar kan je een hoop narigheid besparen.

Geplaatst in Contactlenzen en getagd met , , .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.