Waarom hebben mijn contactlenzen een andere sterkte dan mijn bril?

Contactlenzen en brillen hebben vrijwel nooit exact de zelfde sterkte. Dit heeft met een aantal technische beperkingen van de contactlens te maken, maar ook met kosten en de manier waarop de sterkte wijzigt als deze direct op het oog wordt gezet. Ik zal uitleggen waardoor de sterkte anders is, en wat voor wijziging hierin verwacht kan worden. Voor het gemak maken we een onderscheid in harde en zachte contactlenzen. De oogmeting die voorafgaat aan het aanmeten van contactlenzen is het zelfde als bij een bril.

Zachte contactlenzen
Zachte contactlenzen worden op het moment het meest aangemeten bij nieuwe contactlensklanten. Bij zachte lenzen proberen we vaak om geen cilinder in de lens te plaatsen, tenzij dit echt nodig is. Een cilinder in de lenzen vereist namelijk dat de lens wordt gestabiliseerd: als de lens draait, zal de cilinder ook draaien en zo een onjuiste sterkte geven. Het stabiliseren van een lens gebeurt door middel van een gewichtje onderin de lens. Dit zorgt er voor dat de lens op die plek meer vocht nodig heeft om soepel te blijven. Stel je daarnaast voor dat de rechter kant van je rechter oog een relatief droge plek is. Als een lens continu rondjes draait maakt dat niet uit, maar als de lens continu stil staat geeft dat mogelijk wel problemen. Je krijgt dan namelijk 1 plek op de lens die uitdroogt. Dit zorgt voor comfort-klachten, en mogelijk ook zicht-klachten.

Een cilinder delen we door 2 om vervolgens een ‘gewone’ sferische sterkte te bereiken welke de meest optimale situatie zal bereiken zonder dat we daadwerkelijk een cilinder nodig hebben. De sterkte die we dan krijgen noemen we het sferisch equivalent: deze sterkte ligt precies tussen de sterkte mét cilinder en de sterkte zónder cilinder in.
Als we een sterkte hebben van:
S-2.00=C-0.50×90 (hoe werkt een recept?)
Dan wordt dit voor contactlenzen een sterkte van:
S-2.25
Want: de cilinder is -0.50, deze delen we door 2, dan krijgen we -0.25. Vervolgens tellen we de -0.25 bij de -2.00 op en krijgen we S-2.25.

Als we wél een cilinder in de zachte lenzen willen toevoegen, dan zitten hier een aantal beperkingen aan. Zo is bij veel contactlensproducenten de laagst mogelijke cilinder C-0.75, en wordt deze met stapjes van C-0.50 sterker. We kunnen vaak dus kiezen uit lenzen met een cilinder van C-0.75, C-1.25, C-1.75, en soms ook C-2.25. Er zijn uitzonderingen mogelijk, maar dit zijn dan zogenoemde lenzen op recept, deze worden speciaal voor de klant gemaakt.

Daarnaast zien we dat een cilinder in een contactlens vaak maar in een bepaald aantal richtingen geplaatst kan worden. Sowieso gaan de stapjes van de richting van de cilinder per 5 graden. We kunnen van 0 graden tot 180 graden vaak elke stand kiezen, zolang we ons maar houden aan de 5-graden-stap. Dus: 0-5-10-15 etc. Er zijn uitzonderingen waarbij een leverancier ervoor kiest om bepaalde, weinig voorkomende, asstanden niet te produceren. Dit is dan puur een economische zet.

Harde lenzen
Harde lenzen hebben meestal ook geen cilinder. Dit komt omdat de lens als een soort koepeltje over het hoornvlies wordt geplaatst. Eventuele oneffenheden in het hoornvlies, zo ook een cilinder, worden gecompenseerd doordat de ruimte tussen het oog en de contactlens zich vult met traanvocht. Zodoende hoeven we meestal geen cilinder te plaatsen in een harde lens. Als het oog een dermate hoge cilinder heeft dat de contactlens als het ware gaat klapperen, dan wordt er een cilinder geplaatst aan de binnenkant van de lens. Deze zorgt ervoor dat de lens weer goed aansluit op het oog. Omdat we daarmee ook de compensatie van de cilinder door het traanvocht opheffen, we maken de lens immers ook cilindrisch, moet er nog een cilinder op de voorkant van de lens geplaatst worden. Dit noemen we een bi-torische lens (2 cilinders). De cilinder aan de binnenkant wordt alleen geplaatst voor de pasvorm van de lens, terwijl de cilinder aan de voorkant van de lens uiteindelijk het zicht moet verbeteren.

Algemeen
Een lens die op het oog geplaatst wordt werkt anders dan een lens die 14mm voor het oog hangt, zoals in een bril. Grofweg kunnen we zeggen dat een min-sterkte in een contactlens lager zal zijn, en een plus-sterkte in een contactlens hoger zal zijn. Dit verschil komt vanaf een sterkte van 3 dioptrieën pas naar voren. We kunnen dan stellen dat een bril van -3.00 gelijk staat aan een contactlens van -2.75.

Geplaatst in Contactlenzen, Droge ogen en getagd met , , , , , , , .

9 reacties

 1. Ik heb een vraagje. Ik weet wat mijn brilmeting is maar ik vraag me af wat mijn lensmeting is voor zachte lenzen zonder cilinder.
  Het recept van de brilmeting is
  S-2.00=C-50 × 25.0 en bij het andere oog staat geen cilinder vermeld maar de sterkte is S-2.50
  Ook vraag ik me af wat de lensmeting is voor zachte lenzen van deze brilmeting.
  Het recept is:S-7.50=C-0.50 x 150.0
  En S-6.00=C-1.00 x 7.0

  • Het eerste recept zou worden -2.25 en -2.50. Ik zou het echter beiden op -2.50 houden, dan kan je de lenzen namelijk in beide ogen gebruiken, dan kan je ze nooit verwisselen. De tweede zal ergens in de richting van -7.00=C-0.75×150 en -5.50=C-0.75×10, maar kan in de praktijk anders uitvallen.

 2. Goedemiddag,
  hierbij mijn ( zachte )contactlens sterkte rechts -6.50 cyl 0.75 as 20
  contactlens links -5.25 cyl. 0.75 as 170

  Wat zou ik voor mijn brillenglazen voor sterkte kunnen nemen?

 3. Mijn bril recept is
  Links: rechts:
  Sfer: -08.75 sfer: -09.75
  Cyl: -0.50 as:140 cyl: -0.75 as:68
  Pd-ver: 29.5 pd-ver: 29.5
  Visus: 1.00 visus: 1.00

  Wat wordt het recept dan voor zachte lenzen?

 4. Mijn brilsterkte is:
  Rechts: -4.75
  Links: -4.75 C-0.50 As10

  Nu wil ik zachte daglenzen bestellen voor het sporten. Het liefst zonder cilinder, omdat ik vrij snel last heb van droge ogen.

  Wat welke lenssterkte is aan te bevelen?

  Met vriendelijke groet,
  Pieter

 5. Mijn bril recept is
  Links:
  Sfer: -5
  Cyl: -0.25 As:142
  Pd-ver: 32

  rechts:
  Sfer: -5,25
  Cyl: -0.25 As:15
  Pd-ver: 32

  kan je mij aub adviseren welke lenssterkte heb ik nodig? alvast bedankt

 6. Ik heb een vraagje, ik heb nu harde contactlenzen en wil graag zachte nemen, nu schijnt de berekening dan ook anders te gaan?
  Kunt u mij aub omrekenen welke ik dan zou moeten hebben?

  Mijn harde lenzen recept is
  Rechts 7.95
  Sph 5.50
  cyl 1.50
  as 20
  diam 9,6
  oz 7,6

  Links 8
  sph -6.50
  cyl 1.00
  as 160
  diam 9,6
  oz 7,6

 7. Mijn dochter heeft zachte lenzen. Rechter lens pwr -7, cyl/ax -2.75×020 Dia 14.4
  Linkerlens SPH -5 cyl -1.25 Ax 010 Dia 14.5
  Welke sterkte bril raad u dan aan?

  • Deze sterkte is niet zomaar om te zetten naar een brilsterkte. Onder andere door de hogere sterkte, en door het bevatten van een cilinder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *