Wat is een cilinder?

Een cilinder (astigmatisme) is maar een bijzondere sterkte, althans, als we de klanten mogen geloven. 90% van de mensen heeft een cilinder in een bepaalde mate. Dat is dan ook wat ik meteen zeg als iemand mij vertelt dat hij/zij wel een cilinder in zijn bril heeft. Het klink heel spannend, maar het valt reuze mee. Als de cilinder niet hoger is dan -2.25 (opticiens drukken de cilinder uit in een negatieve waarde) kost het ook niks extra’s qua glazen. Maar hoe werkt zo’n cilinder nou?

3D-model van een oog met een cilinder.

3D-model van een oog met een cilinder.

De theorie achter een cilinder is vrij droog. Bovenstaande afbeelding probeert een oog met een cilinder uit te beelden. Wat opvalt is dat er is gekozen voor een rugbybal. Een rugbybal is niet rond, in tegenstelling tot een voetbal. Dit betekent dat het oog op de horizontale is in dit geval vlakker is dan op de verticale as. Hoe mooi het oog ook is, bijna niemand heeft 2 perfect ronde ogen. Hoe krommer het hoornvlies, hoe sterker de lichtstralen worden gebroken. Dit wordt weergegeven als de verticale lichtstralen die breken op het “1st focal point”, en de horizontale lichtstralen die breken op het “2nd focal point”.

In plaats van 1 mooi brandpuntje, ontstaan er 2 brandpunten (meer precies: brandlijnen). Nu willen we deze 2 brandpunten natuurlijk op elkaar krijgen op de gele vlek in het oog: dan zien we het scherpst. Dit doen we in dit geval door de lichtstralen in de verticale richting minder sterk te laten breken. Zodoende zal het “1st focal point” naar achteren verschuiven. Het is aan de opticien om de 2 punten op elkaar te laten vallen. Dit kan op verschillende manieren bereikt worden. Vaak wordt hiervoor de kc-methode gebruikt. Kc staat hier voor kruiscilinder. We wisselen af met een glas met een cilinder (welke is beter 1 of 2?), en benaderen zo de meest optimale sterkte. Een cilinder kan overal staan, deze hoeft niet alleen de verticale lichtstralen te beïnvloeden. Over de horizontale as beschrijft een opticien de graden als in onderstaande afbeelding:

Het tabo-schema met asstanden van 0 tot 180 graden.

Het tabo-schema met asstanden van 0 tot 180 graden.

We zijn er nu achter dat een cilinder dus een sterkte heeft, maar ook een (as)stand. Deze zijn beiden in het brilrecept opgenomen. In onderstaande afbeelding staat de “gewone” sferische sterkte aangeduid met sphere. Daarnaast staat de cilinder met daarnaast de as. Er is onderscheid gemaakt tussen de oogmeting (refraktie) en het uiteindelijke brilvoorschrift. Er is in dit geval bijvoorbeeld sprake van een leesbril, maar het is niet ondenkbaar dat de opticien de sterkte van de uiteindelijke bril wil af laten wijken van de gemeten waarden. Een overweging hierin kan bijvoorbeeld het comfort zijn, of bekende problemen bij voorgaande brillen.

Resultaten van een oogmeting met het bijbehorende brilvoorschrift.

Resultaten van een oogmeting met het bijbehorende brilvoorschrift.

Geplaatst in Brillen, Zicht en getagd met , , , , , , .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.