Winterlenzen: marketingpraat of goede raad? Het nut van een UV-blocker in contactlenzen.

Laatst kwam ik langs een artikel op Zienrs, een collectief van zelfstandige opticiens. Hierin stelden zij dat eigenlijk iedereen contactlenzen moet nemen met een UV-blocker er in, en het liefst de Acuvue Oasys lenzen van Johnson & Johnson. Er wordt gesteld dat UV schadelijk is voor het oog, en dat deze stralen ook in de winter in grote mate aanwezig is. Dit is juist, UV is in een bepaalde mate schadelijk voor het oog, je kan er eerder staar, maculadegeneratie en nog een aantal aandoeningen van ontwikkelen. Dit is dan ook een van de redenen dat een goede zonnebril altijd aan te raden is. Maar in de winter heb je deze zonnebril niet vaak op, en komen de schadelijke stralen alsnog in het oog. Tenzij de lenzen zijn uitgerust met een UV-blocker. Maar moet iedereen nu spontaan lenzen van Johnson & Johnson gaan dragen?

Oakley Jupiter zonnebril.

Oakley Jupiter zonnebril.

Er wordt opgeroepen dat je de Acuvue lenzen ‘moet’ nemen. Deze beschermen je oog goed, en wie verwaarloost zijn ogen nou? Dit is zwaar overdreven. Een klein gedeelte van de mensen draagt contactlenzen. Dat betekent dat de mensen die geen contactlenzen dragen eigenlijk een gevaar lopen. Zou iedereen dan contactlenzen moeten gaan dragen, simpelweg om het oog te beschermen? Nee.
Is een UV-blocker een zwaarwegende factor voor een contactlensspecialist om een bepaald type lens te adviseren? Nee.
Is een UV-blocker mooi meegenomen? Ja, dat wel.

We kunnen dus eigenlijk concluderen dat het hier marketingpraat betreft. Sterker nog, de vertegenwoordigers van Johnson & Johnson proberen met het zelfde verhaal hun contactlenzen te “verkopen” aan de contactlensspecialisten. Ik heb me hier nooit door laten leiden. Dat ik deze lenzen zelf wel draag is puur toeval, dit is een comfortkwestie. Ik heb jaren lang lenzen zonder UV-blocker gedragen, en zou dit zo weer doen als het comfort daarvan beter is. Comfort en gezichtsscherpte zijn veel zwaarwegender pijlers dan het wel/niet hebben van een UV-blocker in de lenzen. Het is altijd goed om te weten dat het hoornvlies ook als een natuurlijk UV-filter werkt. Al wordt niet alle straling tegengehouden: ongeveer 90% wordt tegengehouden door het hoornvlies.

Ik roep Zienrs hierbij dan ook op om het bericht te plaatsen onder “advertiorial” in plaats van “kennis”. Zienrs is niet bereikbaar geweest voor commentaar.

Geplaatst in Contactlenzen, Fabels, Netvlies, Zicht en getagd met , , , , , , , .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.