Zijn contactlenzen van de drogist echt zo slecht?

Hema contactlenzen

Hema contactlenzen © Studio Kluif 2007

Er heerst een soort taboe op contactlenzen die gekocht worden bij de drogisterij in Nederland. Op zich is dat niet zo gek, aangezien de markt bij ons extreem vrij is. Iedereen mag zichzelf contactlensspecialist of opticien noemen, en iedereen mag contactlenzen verkopen. Kijk bijvoorbeeld maar naar de velen webshops met contactlenzen. In Amerika werkt het precies andersom, daar zijn contactlenzen alleen verkrijgbaar op recept van een oogarts. Vandaar dat op veel doosjes de tekst “Rx only” staat, of iets soortgelijks. Rx staat hier voor het recept van de oogarts.

In de winkel waar ik werk voeren we ook controles uit voor mensen die de contactlenzen op internet kopen, of bijvoorbeeld bij de Hema, Kruidvat, Etos et cetera. Ik ben persoonlijk geen voorstander van deze lenzen, maar zolang ze (minstens) eens in het jaar worden gecontroleerd door een gediplomeerd contactlensspecialist of optometrist, is er in principe niks aan de hand.

Voor de drager van de lenzen is er waarschijnlijk niet een merkbaar verschil tussen de lenzen van de drogisterij, en die van (bijvoorbeeld) Coopervision, behalve het verschil in de portemonnee. Echter, in zuurstofdoorlaatbaarheid kan de lens wel degelijk verschillen. Of er is bijvoorbeeld een betere lens beschikbaar voor de specifieke omstandigheden van deze persoon, waardoor deze de lenzen ook op het werk kan blijven dragen in de airconditioning. Deze lenzen zijn alleen niet beschikbaar bij de drogisterij.

Maar waarom doen we dan eigenlijk zo moeilijk? Veel mensen laten hun ogen niet controleren, en dat is juist erg belangrijk bij het dragen van contactlenzen. Onafhankelijk van het type. Bespaar dan ook niet op de controles, elke goede opticien wil graag een controle uitvoeren, al zullen hier wel kosten voor worden berekend. Ga uit van ongeveer 20 euro voor een controle.

Er zullen opticiens zijn die je proberen om te praten om lenzen via hen aan te schaffen. Laat je inlichten over de kosten, de voordelen van de nieuwe lenzen, de nieuwe lensvloeistof et cetera. Voor ons (contactlensspecialisten en optometristen) is het namelijk een stuk fijner om met bekende lenzen en vloeistoffen te werken. Zo weten wij de eigenschappen van het materiaal, de randafwerkingen, zuurstofdoorlaatbaarheid en het gebruik van eventuele conserveermiddelen. Mochten er ooit problemen ontstaan, dan kunnen deze gerichter aangepakt worden. Want wat voor contactlens zo’n lens van de Hema is? Dat weet niemand écht. En of het materiaal van de contactlens altijd het zelfde blijft? Ik durf dat niet te garanderen.

Kortom, er is in principe niks mis met de lenzen van de drogisterij, maar laat de lenzen wel controleren door iemand die er echt verstand van heeft. En als het moet, ga de uitdaging aan, en laat de betreffende persoon u helpen met het zoeken naar een betere lens. Het uitgangspunt van een goede contactlensspecialist of optometrist is namelijk de gezondheid van uw ogen. Hij weet namelijk al dat u ze (in eerste instantie) niet bij hem/haar aanschaft. Wees vooral eerlijk en open over wat je precies wil. We worden niet blij van drogisterij-lenzen, maar wel blij van het feit dat je ze bij ons laat controleren!

Leestip: wat vindt de ANVC (Algemene Nederlandse Vereniging van Contactlensspecialisten)  van contactlenzen van de drogist?

Geplaatst in Contactlenzen, Fabels, Zicht en getagd met , , , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *