Zorgverzekeraars bepalen de zorg

Zorgverzekeraars hebben in Nederland veel macht, en veel geld. Dat is niks nieuws. Echter elk jaar opnieuw proberen zorgverzekeraars steeds goedkopere zorg in te kopen bij gecontracteerde zorgleveranciers. Dit geldt ook vor de kliniek waar ik werk. Dit betekent dat de druk op poliklinische zorg steeds groter wordt, en deze niet winstgevend te krijgen is.

Dat betekent dat een oogkliniek het louter moet hebben van operaties en ingrepen die verricht worden (denk aan staaroperaties of aan het wegsnijden van een bultje in het ooglid). Hiervoor koopt een zorgverzekeraar een bepaald aantal behandelingen bij de leverancier. In onze kliniek gaat dit meestal goed, behalve wanneer we spreken over CZ (Uzovi 9664; Centrale Verwerkingseenheid CZ: CZ, Delta Lloyd en OHRA), maar zo heeft elke tak van de gezondheidszorg en elke kliniek zijn eigen “vete” met een zorgverzekeraar.

Vanuit het hele land komen patiënten naar ons toe om een staaroperatie uit te laten voeren. Dit omdat 1 van onze oogartsen een hele goede naam heeft opgebouwd in de 20+ jaar dat hij actief is als oogarts. Onze kliniek heeft een aanzuigende werking wat betreft staaroperaties, en zodoende verrichten wij er hier ook meer van dan gemiddeld. De percentages operaties versus patiënten liggen bij ons dus hoger dan bij bijvoorbeeld een perifeer ziekenhuis.

Op het moment is het zo dat het budget van CZ (en aanverwanten) al een aantal maanden op is. Voor ons is dit vervelend, maar voor de patiënt deste vervelender. In de praktijk moet iedereen die bij CZ/Ohra/Delta Lloyd verzekerd is onnodig meer dan een halfjaar wachten; op zijn minst tot begin 2017. Dan wordt er nieuw budget ingekocht door de verzekeraar. Er is wel ruimte voor deze patiënten, iedereen die verzekerd is bij een andere verzekeraar wordt bij ons gewoon geholpen, maar als wij een operatie uitvoeren bij een CZ-verzekerde patiënt krijgen wij niks van de zorgverzekeraar uitgekeerd.

Nu bekijken we de andere kant. Er zijn ook klinieken die geen contracten hebben met zorgverzekeraars. Deze kunnen zo veel indienen als zij willen; al wordt er bij hen structureel bijvoorbeeld 70% van de ingediende nota daadwerkelijk vergoedt door de zorgverzekeraar. Heel zwart-wit gekeken zou de kliniek en de patiënt er waarschijnlijk beter bij gebaat zijn als er dus géén contract zou zijn met de zorgverzekeraar. Echter dat zie ik niet zo snel gebeuren.

Mijn punt in dit verhaal is dat ik van mening ben dat zorgverzekeraars te veel op hun geld zitten en zodoende de zorg veel te veel bepalen. De arts moet de eed afleggen, en vervolgens bepaalt de zorgverzekeraar wat er uiteindelijk in de kliniek en/of het ziekenhuis gebeurt.

Geplaatst in Anekdote, Oogarts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.